Wat is oefentherapie?

Oefentherapie is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van klachten ten gevolge van een ongunstig houding- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte. Tijdens de behandeling wordt uitgegaan van je persoonlijke en specifieke omstandigheden.

We doorlopen een aantal stappen:
1) Bewust worden: De therapeut maakt je bewust van je beweeggewoonten en laat je voelen en begrijpen hoe een beweging in elkaar zit en hoe dit in relatie staat tot je klachten.

2) Veranderen: Met een persoonsgebonden oefenprogramma, gericht op de dagelijkse activiteiten, leer je optimaal gebruik te maken van je eigen bewegingsmogelijkheden. Daarbij wordt rekening gehouden met je omgevingssituatie (o.a. werk- en gezinssituatie).

3) Volhouden: De therapeut begeleid je om je veranderde leefgewoonten te automatiseren en op de lange termijn vol te houden bij jouw dagelijkse activiteiten zoals school, werk en sport. Hierbij leer je zelf ook hoe je de klacht op een positieve manier kunt beïnvloeden.